Váš nákupný košík je prázdny

domatra avatarOpýtajte sa nás07:30-16:300917 419 478

18.02.2021 Vypestujte si vlastné priesady

Blíži sa jar, pre záhradkárov azda najdôležitejšie obdobie v roku. Aby ste si zabezpečili kvalitnú úrodu, treba včas myslieť na predpestovanie priesad.

Ideálne je v dostatočnom predstihu si naplánovať, čo chcete daný rok pestovať, aby ste tomu prispôsobili termíny výsevu. Napríklad paradajky treba vysiať v marci, papriku dokonca vo februári. Vhodný čas aj spôsob výsevu býva uvedený priamo na balení semiačok, ktoré ste sa rozhodli sadiť.

Priesady môžete pestovať vo vyhrievanom skleníku, alebo aj doma na dostatočne teplom a svetlom mieste, napríklad na parapete. Svetlo a teplo sú pre správny rast priesad nevyhnutné. Vhodnú mikroklímu viete zabezpečiť, ak priesady umiestnite do minipareniska. Miniparenisko môžete využiť aj na pestovanie kuchynských byliniek. 

Semiačka sadíme do substrátu určeného na výsev, ktorý je jemný, má neutrálne pH a nižší obsah živín. Môžeme tiež použiť rašelinové tablety (jiffy sieťky). Je potrebné zabezpečiť dostatočnú vlahu, ale treba dávať pozor, aby sa semená zo substrátu nevyplavili.

Semiačka môžete sadiť priamo do truhlíka alebo minipareniska, prípadne môžete použiť papierové/rašelinové sadbovače. Ich veľkou výhodou oproti plastovým nádobám je to, že cez ne môžu prerastať korene, sú 100% odbúrateľné a vďaka tomu ich môžete umiestniť spolu s priesadami priamo do zeme, čím vaše rastlinky ochránite pred stresom z presádzania.

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím