Váš nákupný košík je prázdny

domatra avatarOpýtajte sa nás07:30-16:300917 419 478

09.04.2021 Starostlivosť o trávnik po zime

Keď sa roztopí posledný sneh, je potrebné dopriať trávniku starostlivosť. Upravený trávnik je základom každej záhrady či dvora, netreba ho preto zanedbávať. Všetko potrebné nájdete u nás. 

Ako prvé je potrebné odstrániť suché listy, popadané šišky, plody a rôzne nečistoty, ktoré sa počas jesene a zimy dostali na plochu trávnika.

Následne môžeme trávnik ošetriť proti prípadnej plesni, ktorá sa prejavuje hnedými škvrnami a bielym povlakom pripomínajúcim pavučinu. Plesne na trávniku sa v jarnom období zbavíme jedine použitím špeciálnych postrekov. Pri vyšších teplotách (cca nad 20°C) sa pleseň prestáva tvoriť aj sama.

Ďalším problémom, ktorý sa často vyskytuje na trávniku, je mach. Mach obľubuje vlhké a mierne kyslé prostredie. Môžeme sa ho zbaviť mechanicky pomocou hrablí alebo chemicky s použitím prípravkov, ktoré sú na to určené. Vieme proti nemu bojovať aj prírodnou cestou tým, že po trávniku rozsypeme drvený vápenec (nepomýľte si ho však s vápnom!).

Po zime sa na vašom trávniku môžu objaviť holé miesta. Tie opravíte jednoducho vysiatím novej trávy. Na výber je viacero druhov semien, napríklad univerzálna alebo odolnejšia ihrisková tráva. Holé miesto upravíme pomocou hrablí, v prípade potreby doplníme substrátom, rozosejeme semeno trávy a opäť pridáme substrát. Polievame podľa potreby. Tráva začne klíčiť už zhruba po týždni a po dvoch až troch týždňoch bude dané miesto na nerozoznanie od zvyšku trávnika.

Pri starostlivosti o trávnik netreba zabúdať na prevzdušňovanie a vertikutáciu. Môžeme na to použiť elektrický prevzdušňovač, špeciálne hrable alebo prevzdušňovacie sandále. Vertikutácia odstráni trávnu plsť, ktorá je tvorená burinami a odumretými časťami trávy. To zabezpečí lepší prísun vody, živín a slnečného žiarenia. Prevzdušnenie zase zabezpečí lepší prísun kyslíka. Tesne po vertikutácii a prevzdušnení trávnik vyzerá zdevastovane, avšak časom sa zahustí a bude odolnejší voči ochoreniam. 

Po tejto základnej jarnej kúre môžeme trávnik začať hnojiť. Používame výlučne hnojivá na to určené, aby sme zabezpečili správny pomer živín a dávkujeme podľa pokynov uvedených na obale. 

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím