Váš nákupný košík je prázdny

domatra avatar Opýtajte sa nás 07:30-16:30 0917 419 478

08.04.2021 Jarné upratovanie v záhrade

Skorá jar je ideálnym časom na upratovanie záhrady po zime. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov na práce, ktoré v tomto období môžete vo vašej záhrade urobiť.  Všetko potrebné náradie nájdete v našej ponuke. 

Ošetríme trvácne rastliny (napríklad jahody, kvety – trvalky, atď.), odstránime v ich okolí burinu a suché listy. Jemne prekypríme pôdu, do ktorej môžeme pridať kompost alebo hnojivo, aby sme rastlinám po zime zabezpečili potrebné živiny. Podobne ošetríme pôdu v okolí ovocných kríkov a stromov.

Pripravíme pôdu v hriadkach na sadenie, prekypríme ju, odstránime burinu, kamene, korene, atď. Môžeme ju obohatiť hnojivom prípadne kompostom v závislosti od plodín, ktoré tam plánujeme pestovať.

Keď už nehrozia silné mrazy a zároveň na stromoch ešte nie sú puky, môžeme urobiť jarný rez niektorých ovocných stromov. Pokiaľ s tým nemáte skúsenosti, poraďte sa s odborníkom, ktorý vám vysvetlí, ktoré konáre môžete odstrániť. Záleží tiež od druhu stromu, na niektorých sa robí jarný rez, na iných jesenný. 

Trávnik zbavíme machu a suchých listov. S hnojením, prevzdušňovaním a prípadným dosievaním počkáme na vyššie teploty, aby našu snahu nezmaril prízemný mráz.

Odokryjeme rastliny, ktoré boli počas zimy prikryté (pozor však na prípadné mrazy, treba sa riadiť aktuálnymi teplotami).

Umyjeme skleník a fóliovník, odstránime v ňom odumreté rastliny a skontrolujeme, či niektorá jeho časť nie je rozbitá alebo roztrhnutá.

Vyčistíme chodníky, terasu, altánok. Môžeme tiež umyť záhradný nábytokgril, aby boli pripravené na teplé dni.

Skontrolujeme záhradné náradie, očistíme ho od zvyškov hliny, ošetríme proti hrdzi. Umyjeme a pripravíme si kvetináče a črepníky na výsadbu.

Cookies nám umožňujú poskytovať lepšie služby. Kliknutím na tlačidlo "Súhlasím" vyjadrujete súhlas s anonymným používaním a uchovávaním cookies. Viac informácii

Súhlasím